I och med att PRO Superbike återigen gör entré i svensk motorsports största och mest professionella arrangemang, STCC. Så skapas en större och mer utbredd plattform för roadracingsporten, och klassens förare, att skapa ett mervärde för sig och sina partners. 

Pro Superbike kommer att livesändas under säsongen 2021 i STCC+ som är STCC’s egna plattform för live- och eftersändning av alla racen. 

– STCC+ är nyckeln i satsningen kring STCC där man på ett lättillgängligt sätt ger fans och samarbetspartners en gedigen livebevakning genom hela säsongen, berättar Micke Bern, som är VD för STCC AB. 

Pro Superbike kör sin första tävling tillsammans med STCC på Ljungbyhed den 4-5 juni, och den andra tävlingen på Gelleråsen, Kanonloppet den 21-22 augusti. Vid båda dessa tävlingar sänds Pro Superbike via STCC+ 

– Produktionen kring livesändningarna av STCC har alltid varit riktigt proffsig och haft en hög kvalitet, och det känns riktigt kul att PRO Superbike nu får vara med och ta del av det här, säger initiativtagaren till PRO Superbike Robert Reijers. 

Huvudkommentatorerna kommer under sändningarna vara de sedan tidigare kompetenta team som funnits med i flera år inom STCC+. Till detta sammansvetsade gäng ansluter sig nu ett välbekant ansikte inom roadracingkretsar. Den före detta Superbikeföraren Macke Granstedt, som kommer att vara expertkommentator för mc under de helger som Pro Superbike kör tillsammans med STCC. 

– Jag fick faktiskt funderade ett tag när Robert ringde och frågade mig om jag kunde tänka mig att ställa upp som kommentator innan jag till slut svarade jaJag har alltid känt att jag vill fortsätta att göra något inom roadracingsporten, men inte riktigt hittat exakt vad det är ännu. Det har funnits erbjudanden om olika teamchefsjobb, förarcoach, inom förbundet osv. men jag har också haft svårt att hitta tiden för att kunna göra jobbet till 100%. Det här kommentatorsjobbet passar mig väldigt bra i tiden, och det känns både spännande, och helt ärligt faktiskt lite läskigt. Vilket kanske var en anledning till att jag till slut svarade ja, säger Macke. 

Macke ger full gas på sin Honda CBR1000RR ut på start/mål rakan på Karlskoga motorstadion under
SM-deltävlingen i Superbike 2019. Foto: Petter Reuterholt

Macke, som aldrig kommenterat förut medger att det kan bli en brant inlärningskurva där han nu blir inkastad i den djupa ändan av poolen, rakt in i hetluften kring STCC och PRO Superbike. 

Ja, jag har ju aldrig gjort något liknande förut så det ska bli spännande. Det är ju väldigt nervöst, man vill ju alltid göra ett bra jobb. Men det känns tryggt att ha ett sånt rutinerat och proffsigt gäng bakom sig att luta sig emot, skrattar den före detta Superbikeföraren. 

Det är självklart jättekul att Macke vill bli en del av Pro Superbike! Han kan ju sporten utan och innan efter över 17års racing. Han har massor av kunskap och kontakter, och med sin långa erfarenhet av Superbike kommer han komplettera de redan etablerade kommentatorerna på STCC+ riktigt bra. Vi kan redan nu utlova en hel del spännande inslag och påhitt i sändningarna, avslutar Robert Reijers. 

Macke tillsammans med sonen Rasmus i depåboxen under SM-deltävlingen i Superbike på Anderstorp 2019.
Foto: Anders Sätterman