Roadracing är en hastighetstävling inom motorcykelsport där man tävlar på asfaltbanor. Motorcyklarna varierar från specialbyggda prototypmotorcyklar till standardmotorcyklar som går att köpa i handeln. Man tävlar i olika klasser som bland annat beror på storleken på motorcyklarna och hur mycket trimning som tillåts.

Roadracing är ett engelskt ord som översatt till svenska blir vägtävling. Tidigare var det just på vägar dessa tävlingar hölls, men med kraven på säkerhet körs numera dessa tävlingar med motorcyklar på permanenta, specialbyggda, asfaltsbelagda tävlingsbanor med betydligt högre säkerhet än landsvägsbanorna.
En vanlig roadracingbana i Sverige har en längd av cirka två till fyra km och innehåller ett varierande antal kurvor, både höger och vänster. Efter ett antal träningspass startar förarna via gemensam start och kör ett bestämt antal varv. Den som först passerar mållinjen har vunnit.

I roadracing kör man både i torra och blöta förhållanden. I torra förhållanden är det slicks som gäller, medans i blöta förhållanden finns speciella regndäck med mjukt gummi och utformat mönster för effektiv avrinning. Om det skulle börja regna under ett torrt regn, avbryts tävlingen och teamen får en chans att byta till regndäck och utföra nödvändiga ändringar på motorcykeln. Därefter sker en omstart. I sverige med vårt nyckfulla väder, kan detta innebära ett spännande moment för både team och publik, som ger extra dynamik till tävlingen.

I dag finns flera klasser inom svensk roadracing. SSP300, MOTO3, Rookie 600 cup, Rookie 1000 cup, Superstock och Superbike. Det finns även Classic Racing som är för äldre hojar och Endurance som är ett långlopp.